Αφού παίρνω τα ψυχοφάρμακα μου, γιατί χρειάζεται να κάνω και ψυχοθεραπεία;
Τα ψυχικά προβλήματα δεν είναι απλά βιοχημικές διαταραχές που αφορούν τα επίπεδα των εγκεφαλικών νευροδιαβιβαστών εγκεφάλου και την κατάσταση των εκάστοτε υποδοχών. Η ψυχική υγεία είναι προσωπική ευθύνη του καθενός και εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τον τρόπο που αντιμετωπίζει και χειρίζεται ο καθένας το ψυχικό του ζήτημα ή κάποιο πρόβλημα στη ζωή του.
Σίγουρα μία ψυχοφαρμακευτική αγωγή συμβάλλει στο να νιώθουμε καλύτερα. Δεν αλλάζει όμως κάτι στον τρόπο σκέψης και στις ιδιόμορφες συνθήκες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του προβλήματος. Εδώ ξεκινάει η ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία αναζητά καινούργιους δρόμους, νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς για να βγει κανείς από το αδιέξοδο, στο οποία βρέθηκε χάρη σ΄αυτά που έκανε και σκεπτόταν τόσα χρόνια.
Όχι, η ψυχοθεραπεία δε σημαίνει πλύση εγκεφάλου, παρά μία ανάλυση και ανασκόπηση των σκέψεων του ατόμου προκειμένου να συνειδητοποιήσει ποια αλλαγή θα ήταν σκόπιμη για να αισθάνεται από εδώ και πέρα καλύτερα. Όμως κάθε αλλαγή συνοδεύεται από ανασφάλειες και αβεβαιότητες και γι’ αυτό η ψυχοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει και μία παροδική επιδείνωση της παρούσας ψυχικής κατάστασης, όμως πάντα με απώτερο στόχο τη βελτίωση και σταθεροποίηση της ψυχικής υγείας.
Ως Ψυχίατρος συγκρίνω την ψυχοφαρμακευτική αγωγή με πατερίτσες. Σίγουρα η πατερίτσα, εφόσον είναι απαραίτητη, αποτελεί ένα βοήθημα για να περπατήσει κανείς. Όμως εάν δεν προσπαθήσει κάποιος να περπατήσει, η πατερίτσα δεν θα βοηθήσει. Εκεί ξεκινάει η ατομική ευθύνη του καθενός, εκεί ξεκινάει και η ψυχοθεραπεία…